Maahanmuuttajien töistä ja ristiriitaisista uutisista

Miniatyyria on parin viime päivän aikana saanut lukea ristiriitaisia uutisia:
Toisessa uutisessa nimittäin sanottiin, että maahanmuuttajien kielikoulutus ja työllistyminen Suomessa ovat epäonnistuneet ja toisessa uutisessa puolestaan sanottiin, että maahanmuuttajat työllistyvät yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin suomalaiset.
Tämä jälkimmäinen uutinen tuli jonkin virallisen tahon tutkimuksen mukaan.

Nyt ei siis tiedä, mitä uutista oikein pitäisi uskoa,
joten voi vain puhua omasta kokemuksesta ja kaveripiiristä;

Pikku taiteilijan kolmevuotisen elämänkokemuksen mukaan maahanmuuttajia koulutetaan samalla suomenkielen kurssilla riippumatta siitä, onko henkilö ollut suomessa yhden tai yksitoista vuotta,
ja onko hän saanut korkea-asteen koulutuksen vai ei.
Maahanmuuttajan aiempi koulutus ja suomen kielen kurssit eivät takaa oikeaa työpaikkaa Suomessa, sillä suomalaiset työnantajat eivät pääsääntöisesti edes vaivaudu vastaamaan työnhakuilmoituksiin.
Suomen valtio puolestaan ei työttömälle työttömyyskorvausta maksa, jos tämä ei ole ollut aiemmin töissä Suomessa tai EU:n alueella. Ja jos maahanmuuttaja on naimisissa, niinkuin todennäköistä on, niin hänellä ei tuskin ole mitään tuloja työttömyysaikana, koska laki määrää aviopuolison elättämään puolisonsa tämän työttömyyden aikana, jolloin työtön ei saa työmarkkinatukea, jos aviopuolison tulot ylittävät normirajan.

Tällainen syrjintä on erittäin surullista, koska kavereiden vanhempia eroaa ja osa kavereista perheineen joutuu muuttamaan Suomesta pois. Nuo kaveritkin kun olivat alunperin suomen kansalaisia, vaikka heidän toinen vanhempansa puhui paremmin jotain muuta kieltä kuin suomea.
Kommentit

Anonyymi sanoi…
No nythän on vihdoin tehty lakimuutos vuoden 2013 alusta alkaen, jonka mukaan myös naimisissa oleva ihminen on oma yksilönsä ja on oikeutettu omaan henkilökohtaiseen työttömyysturvaan, jos on työttömänä eikä saa Suomesta työpaikkaa. Tämä lakimuutos oli askel oikeaan, tasa-arvoiseen suuntaan.